FAQ

Veelgestelde vragen

Zit je met vragen? Onze FAQ-pagina biedt een antwoord op (bijna) elke vraag. Toch niet gevonden wat je zocht? Laat dan gerust een berichtje achter via ons contactformulier. Onze experts helpen je graag verder.

Ook suggesties zijn altijd welkom, samen maken we Waver dé smart city van de toekomst.  

Op welke projectoproep heeft de stad Waver gereageerd?

De stad Waver en Citymesh hebben onder de vorm van een consortium deelgenomen aan de eerste oproep die vanuit Europa gelanceerd werd om samen het eerste Europese netwerk van de toekomst te bouwen.

Meer specifiek gaat het om “5G for Smart Communities” - kortweg 5G4SC, georganiseerd door Connecting Europe Facilities, een afdeling van het Health and Digital Executive Agency (HaDEA), de Europese commissie verantwoordelijk voor gezondheid, connectiviteit en ruimtevaart in Europa.

Waarom werd de stad Waver geselecteerd voor deze projectoproep?

Waver vormt op het Europese vasteland een bijzonder aantrekkelijke metropool met een eigen karakter. De visie van het stadsbestuur, de know how van de verschillende partners, de noodzaak om verder te moderniseren en de strategische ligging hebben allemaal bijgedragen aan het ijzersterke dossier dat door CONNECTOW werd ingediend.

Bovendien is dit een honderd procent Belgisch project dat - wars van politiek en over de taalgrens heen - perfect in de Europese context past, waardoor de stad Waver als voorbeeld voor andere kandidaten zal dienen.

Zijn er nog andere Waalse of Brusselse steden betrokken bij het project?

Nee, in deze fase van het project gaat het enkel om het grondgebied van Waver, Limal en Bierge.

Gaat CONNECTOW masten in mijn tuin plaatsen?

Nee, absoluut niet! We gaan uit van het maximale hergebruik en waar nodig, vernieuwing van de bestaande infrastructuur. Op geen enkel moment - nu en in de toekomst - is er sprake van het bouwen van masten in de achtertuin. In overleg met en onder begeleiding van de bevoegde Europese commissies, de Belgische regulator en de controlerende instanties worden de sites ook gepubliceerd op deze website.

Kan ik ook deelnemen?

Heel graag zelfs! CONNECTOW wil tijdens de looptijd van het project zoveel mogelijk partners en geïnteresseerden bij elkaar brengen om samen de toekomst vorm te geven.

Hiervoor kan je contact opnemen via het FAQ - formulier.

Kan ik met iemand praten over dit project?

Absoluut! We zijn mensen van vlees en bloed. De meesten van ons wonen zelf in Waver en omstreken, anderen dan weer een beetje verder.

Maak een afspraak via deze website, dan nemen we snel contact met je op!

Wie betaalt dit project?

Het project wordt voor 75% gefinancierd door de EU. De overige 25% worden in grote mate gedragen door Citymesh en ook de stad Waver neemt een bescheiden deel van de financiering - met name in de uitrol van de verschillende projecten - voor haar rekening.

Is 5G schadelijk voor mijn gezondheid?

5G-straling valt onder de categorie 'niet-ioniserende' straling. Dat betekent dat dit type straling te zwak is om chemische bindingen te verbreken en dus geen bewezen effect heeft op mens en dier. Ook wifi, FM-radio en straling van elektriciteitskabels behoren tot de categorie van niet-ioniserende straling.

Kan de stad Waver mij verzekeren dat de 5G-technologie geen gevolgen zal hebben voor mijn gezondheid en die van mijn kinderen?

Er is al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van straling van zendmasten en mobiele telefoons. Sciensano heeft in zijn advies bevestigd dat de gezondheidsrisico's kunnen worden ingeschat op basis van bestaand onderzoek dat is uitgevoerd naar vergelijkbare frequenties als die van 5G-technologie. Het bestaande onderzoek geeft aan dat er geen aantoonbare schadelijke gevolgen zijn.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

5G is op radiotechnisch vlak eigenlijk een evolutie van 4G. Het is sneller dan 4G en heeft dus een snellere reactietijd, zo krijg je sneller antwoord op je verstuurde data. Daarnaast bezit het ook extra capaciteit waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden. Meer weten? Lees hier alles over 5G.

Is 5G al in gebruik in België?

Ja, 5G is al beschikbaar in bepaalde zones.

Vereist de overstap naar 5G-technologie de installatie van nieuwe antennes?

Ja, zoals elke evolutie vereist de overstap ook hier een investering in de technologie. Daartegenover staat dat de antennes die nu nog gebruikt worden voor 3G verdwijnen.

Heeft het gebruik van 5G gevolgen voor het milieu?

Het enige bekende effect van 5G-straling is verwarming door energie-absorptie. Maar, dat effect is zodanig klein dat het geen invloed heeft op levende wezens. Er zijn dus geen wetenschappelijk betrouwbare aanwijzingen dat hoogfrequente elektromagnetische velden die onder de wettelijke waarden liggen, een gevaar vormen.

Was de vernieuwing echt noodzakelijk?

We zijn bijna met zijn allen 24/7 geconnecteerd met het internet. De bestaande netwerken kunnen de vraag nauwelijks bolwerken en dus is een vernieuwing noodzakelijk.

Wat zijn de voordelen voor bedrijven?

De grootste voordelen voor het bedrijfsleven zijn veiligheid, stabiliteit, betrouwbaarheid en snelheid.

Zal het 5G-netwerk toegankelijk zijn voor alle bedrijven?

Ja, op het grondgebied dat door het nieuwe netwerk gedekt wordt, zal elk bedrijf de kans krijgen om deel uit te maken van dit traject. Meer weten? Neem dan contact op via het formulier op deze website.

Zal dit project een impact hebben op mijn lokale belastingen?

Nee, op geen enkele manier. om dit project vorm te geven, wordt het de organiserende partijen - in dit geval dus de stad Waver en Citymesh - verboden om bovenop de financiering extra inkomsten te genereren bij de opbouw en het onderhoud van de infrastructuur.

Wat zijn de gevolgen van dit project voor de stad en de burgers?

CONNECTOW zet in op gezondheidszorg, onderwijs en sociale inclusie. Daar heeft iedereen belang bij.

Zal dit project een impact hebben op mijn privacy?

5G-netwerken bieden een betere bescherming bij het uitwisselen van gegevens, dankzij verbeterde beveiligingsprotocollen.

Hoe verhoudt het project zich tot de energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen?

Hoewel het een hele uitdaging is om dat in een kort en bondig antwoord samen te vatten, is het belangrijk om te weten dat er dankzij de komst van de nieuwe technologie mogelijkheden ontstaan die twee jaar geleden ondenkbaar waren. Laat het ons illustreren met een voorbeeld: Elke communicatietoren heeft een flink pak batterijen aan de voet staan. Die zijn er om bij grote storingen in het elektriciteitsnetwerk toch een minimale communicatie met bijvoorbeeld de 112 te kunnen waarborgen. We  verzamelen dus 24/7 energie - geput uit fossiele brandstoffen - die nauwelijks gebruikt wordt. Stel nu dat we in de huizen van de omwonenden en de vernoemde batterij een slimme meter zouden plaatsen waardoor het elektriciteitsnetwerk zelf zou kunnen beslissen om - op het moment dat het kan en veilig is - de opgeslagen energie in die batterijen te gaan gebruiken om, pak het beet, de waterkoker in je huis van elektriciteit te voorzien… Slim, toch? Nu gaan we nog een stapje verder. Als we nu ook nog elke site van zonnepanelen voorzien, dan hoeven we eigenlijk nauwelijks nog gebruik te maken van fossiele brandstoffen om energie op te wekken en op te slaan. Interesse om de wereld van morgen mee vorm te geven? Neem dan zeker contact met ons op!

Wat zijn slimme meters?

Net als je klassieke analoge meter, meet de digitale meter jouw verbruik. Het grote verschil is dat deze digitale versie een elektronisch display en ingebouwde communicatietechnologie heeft. Daarmee kan het toestel zelf gegevens verzenden en ontvangen. Lees hier alles over slimme meters.

Neemt de Safety Drone foto's van mijn huis?

Nee, de safety drone levert enkel beelden van het ongeval. Meer weten? Lees hier alles over de Safety Drone.

Vragen of suggesties?

Op zoek naar een antwoord? Neem zeker een kijkje op onze FAQ-pagina.

Toch niet gevonden wat je zocht? Vul dan gerust het contactformulier in, onze experts helpen je graag verder.

Ook suggesties zijn altijd welkom, samen maken we Waver dé smart city van de toekomst.

Stel je vraag hier

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.